Božena Bukal

Božena Bukal

“Čitajući životopis Josipe Vancaš u njenom životnom putu pronašli smo sličnosti s našom kandidatkinjom te odlučili prijaviti gđu Boženu Bukal na vaš natječaj Dobrotvorka godine. Božena je, baš kao i Josipa, zarana ostala bez majke, ali unatoč nedostatku roditeljske pažnje i ljubavi izrasla je u snažnu i veliku ženu, pa se ubrzo udala i rodila 4 djece. Rodivši posljednje dijete s Downovim sindromom Božena je morala u sebi pronaći snagu i uložiti velike napore da bude dobra majka i uzor svojoj djeci. Život joj je pokazao i svoje teže oblike zadavši joj teški udarac smrti njenog muža koja se dogodila iznenada. Božena je ostala sama s četvero djece i tako im postala i otac i majka, te tjelohranitelj.

Unatoč svim opisanim situacijama Božena se hrabro i spremno priključila grupi entuzijasta koji su u gradu Sveti Ivan Zelina pokretali Udrugu Srce koja je namijenjena djeci s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima. Neumorno se zalagala i zajedno sa svojim kolegicama podigla udrugu na visoku razinu. Božena volontira u Udruzi svakodnevno po 5 sati, koliko god je potrebno. U udruzi pomaže oko fizičkih, kreativnih, organizacijskih i mnogih drugih poslova. Svojim stavom i načinom rada pokazuje snagu i veličinu žene koja bez problema obavlja sve poslove. Boženina neizostavna uloga u Udruzi je poticanje roditelja djece s teškoćama i invaliditetom na zajednički rad i angažman. Čim ju čujete dok govori svojim neizmijenjenim kajkavskim naglaskom, ponosno ističe ljepotu našeg hrvatskog jezikoslovlja, naše kulture i hrvatskog ponosa.

Ona je nezamjenjiva članica našeg Grada, osoba koja sve srdačno pozdravlja i izaziva strahopoštovanje svojim stavom, sigurnošću i dobrotom. Stoga je od srca preporučujemo za ovu nagradu!”

Dobrotvorka – nagrada za ženu dobrotvorku godine © 2011. Zaklada Zamah. Sva prava zadržana.