Ksenija Vičić

Ksenija Vičić

Ksenija Vičić je, kao pedagoginja, iza sebe ostavila neizbrisiv trag unaprijedivši kvalitetu odgojno-obrazovnog procesa u Dječjem vrtiću Rijeka gdje je svojim nesebičnim trudom i zalaganjem pomogla kako mnogim mladim odgajateljima početnicima da stasaju u odgovorne i kompetentne osobe, tako i svim ostalim sudionicima prakse pružajući im pomoć i podršku u svakom trenutku.
S vizijom stvaranja društva koje se zalaže za dobrobit djece 2006. Ksenija Vičić je zajedno s grupom entuzijasta osnovala Strukovnu udrugu za promicanje dobrobiti djece „Portić“, čija je predsjednica sve ove godine i uspješno vodi i organizira rad Udruge te sve više širi područje djelovanja. Dosad je pokrenula sedam vrlo važnih projekata i programa namijenjenih djeci, roditeljima i široj zajednici. Članove udruge čini multidisciplinarni tim profesionalaca, različitih srodnih struka (pedagozi, psiholozi, odgojitelji, učitelji, medicinske sestre, defektolozi, pedijatri), kao i roditelji djece predškolske i školske dobi. Kvaliteta Ksenijina rada vidi se u činjenici da udruga nema zaposlenih osoba, a za svoj rad i doprinos zajednici dobiva nagrade kako na lokalnoj razini – Godišnja nagrada Grada Rijeke za 2013. godinu, tako i na međunarodnoj – Nagrada ERSTE Fondacije za socijalnu integraciju 2013.
Strukovnu udrugu za promicanje dobrobiti djece „Portić“ učinila je prepoznatljivom vođenjem projekta „Pripovjedač/ica priča u Dječjoj bolnici Kantrida“, popularne Tete i Barbe pričalice. Projekt se od 2009. godine provodi na Odjelu hematologije i onkologije, a unatrag tri godine i na Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju te Zavodu za dječju kirurgiju. Njezino znanje, dugogodišnje iskustvo, upornost i želja da napravi dobro djelo inspirirali su i druge pa se projekt “Pričalice“ već dvije godine uspješno provodi i u Dječjoj bolnici Srebrnjak, u suradnji s partnerskom Udrugom za promicanje potreba djece i mladih Smiješak za sve. Ksenija Vičić aktivno sudjeluje kao edukatorica i supervizorica više od stotinjak uključenih volontera godišnje (u 2013. godini ostvarili su 3228 volonterskih sati).
Bez obzira na postojeće stanje i trenutačne uspjehe, Ksenija uvijek postavlja više ciljeve i kreće stepenicu gore. Ona je dobrotvorka po mjeri 21. stoljeća, kreativna koordinatorica koja prepoznaje potrebe, ustrajno traži načine kako provesti dobre ideje te svojom energijom potiče dobro u drugima.

Dobrotvorka – nagrada za ženu dobrotvorku godine © 2011. Zaklada Zamah. Sva prava zadržana.