Blaženka Petrak

Blaženka Petrak

Blaženka Petrak je u svojem gradu Dugoj Resi bila primorana pokrenuti ove godine lokalnu kampanju za zaštitu građana od industrijskog zagađenja iz koje je kasnije izniknula udruga GIDRA koja u Dugoj Resi nastavlja ovu kampanju.

Riječ je najvjerojatnije o kriminalnoj sprezi kapitala i korupcije na najvišoj razini u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, pri čemu je varaždinska tvrtka Vis 7 isprva posve ilegalno, a kasnije s vrlo upitnim dozvolama navedena Ministarstva počela spaljivati opasni otpad (motorna ulja i maziva) u najobičnijoj kotlovnici za grijanje usred Duge Rese.

Građanska inicijativa (kasnije udruga GIDRA) koju je Blaženka pokrenula uspjela je ishoditi nekoliko inspekcijskih nadzora koji su utvrdili kršenja zakona i privremeno zabranili rad tvrtke. Pod Blaženkinim vodstvom GIDRA sada sprema i tužbu protiv državnog tajnika Nikole Ružinskog DORH-u.
To je izuzetan čin građanske hrabrosti u tako maloj zajednici koju su domaći kriminalni lobiji vjerojatno namjerno izabrali vjerujući da se u tako malom mjestu neće nitko buniti protiv odluka Ministarstva koje su donesene protivno svim hrvatskim zakonima te prostornim planovima i planovima gospodarenja otpadom države, županije i grada, ali naišli su na neočekivano jak otpor građana koji je pokrenula upravo Blaženka Petrak.

Zbog svega toga smatramo da Blaženku Petrak treba odlikovati ovogodišnjom nagradom za dobrotvorku godine. Tim više što je grad Duga Resa ove godine Povelju grada dodijelio upravo vlasniku tvrtke Vis 7, g. Davoru Patafti, i to baš u vrijeme kad je ovaj bio u istražnom zatvoru zbog sumnji za sudjelovanje u korupcijskoj aferi s varaždinskim gradonačelnikom Čehokom, a njegova tvrtka nastavljala kršiti zakone i ilegalno spaljivati opasni otpad usred Duge Rese.

Dobrotvorka – nagrada za ženu dobrotvorku godine © 2011. Zaklada Zamah. Sva prava zadržana.