Aleksandra Hampamer

Aleksandra Hampamer je osoba velikog srca, nepresušne energije, spremna pomoći svima koji njenu pomoć trebaju. Ona je dugogodišnja volonterka i humanitarka. Sveprisutna je, a nenametljiva, neizmjerne snage i ljubavi. Unatoč brojnim obavezama, uvijek će naći vremena porazgovarati, odgovoriti na poruku, pomoći…Otvorila je svoje srce i svoj dom svima kojima je potrebna.

Teško osobno iskustvo Aleksandra je pretočila u jednu od svojih knjiga, knjigu o nasilju u obitelji Očuh i kopile. Poruka koju Aleksandra želi prenijeti je da se o nasilju u obitelji i općenito o nasilju treba govoriti, te da se na nasilje ne može odgovoriti nasiljem, već traženjem pomoći kako za žrtve nasilja, tako i za zlostavljače. Pokrenula je kampanju Usudim se reći: Da, zlostavljana sam!, a sudjelovala je i u kampanji Women across Borders. Žrtve nasilja većinom su žene, koje često ne dobivaju primjerenu potporu, stoga su i knjiga i kampanje Aleksandrin doprinos u rješavanju ovog problema.

Ona često organizira humanitarne akcije, a kroz projekte udruge Umjetnost davanja pomaže djeci, starijima i nemoćnima. U sklopu Udruge se organizira niz projekata, među kojima i izgradnja Grada labirinata u malom međimurskom mjestu Badličan, kojeg godišnje pohodi na tisuće turista iz svih krajeva Hrvatske i šire, te akciju Mala igračka za veliki dječji osmijeh, kojom se prikuplja odjeću, školski pribor, knjige i igračke za djecu bez roditeljske skrbi.

Aleksandra je i velika ljubiteljica prirode i životinja. Dugogodišnja je voditeljica skloništa Skloništa za životinje Prijatelji Čakovec, jednog od samo 6 no kill skloništa za životinje u Hrvatskoj putem kojeg je uspostavila uspješnu domaću i međunarodnu suradnju s raznim institucijama i lokalnim stanovništvom. Projekt spašavanja pasa iz romskih naselja uz suradnju njihovih stanovnika, jedan je od njih. Dojmljiva je njena suradnja sa školama u lokalnoj zajednici, čijim učenicima prenosi vrijednosti volontiranja. Najmlađi, na njima vrlo prihvatljiv način (uz životinje), uče kako se uključiti u rad za zajednicu.

Aleksandrina poruka o volontiranju je: Nemojte čekati da počnete s promjenom kad nađete vremena jer ga nikad nećete naći. Počnite sada, upravo ovog trenutka. Malim koracima prema malim ciljevima. Možda ne možete odvojiti nekoliko sati dnevno da pomognete nekome ili promijenite nešto u svojem životu, ali možete sigurno odvojiti deset minuta danas, deset sutra i tako svaki dan učiniti ponešto. Rezultati će vrlo brzo postati vidljivi i istovremeno poticaj za daljnji rad u smjeru kojim ste krenuli.

Dobrotvorka – nagrada za ženu dobrotvorku godine © 2011. Zaklada Zamah. Sva prava zadržana.