Andrijana Žderić

Rečenica koja najbolje opisuje Andrijanu Žderić je: Biti dobar je plemenito. Učiti druge da budu dobri, je još plemenitije. Andrijana je majka djece s teškoćama, samozatajno radi na ostvarivanju jednog jedinog cilja, a to je bolje prihvaćanje djece s teškoćama u društvo.

Počela je potiho pišući blog naziva Jedna mala tipkovnica opisujući svoje svakodnevne situacije, pokušavajući olakšati roditeljima djece s teškoćama koji prolaze slične ili iste situacije, pokušavajući podići svijest javnosti o problematici djece s teškoćama. Roditelji koji su čitali njen blog ovako komentiraju njenu ulogu u njihovim životima: „Da nije bilo Andrijane…“, „Andrijana nam je otvorila oči…“, „Andrijana nas je prigrlila kad nam je bilo najteže…“

Nije joj bilo teško krenuti teškim putem, pa i onim najtežim, kako bi pokazala i drugim roditeljima da su njihova djeca jednako vrijedna, da mogu sve što mogu druga djeca, samo ako roditelj bude bio baš to – roditelj. I upravo u ovoj roditeljskoj ulozi Andrijana se pokazala najjačom. Nije joj bilo teško uputiti se u neku udrugu i savjetovati druge roditelje, nije joj bilo teško ni sudjelovati u radu drugih udruga i institucija, nije joj bilo teško sudjelovati u znanstvenim istraživanjima…sve što je vodilo boljitku djece s teškoćama, Andrijani nije bilo teško. Pa ni u njenim najtežim trenucima!

Kako bi njena nastojanja u izjednačavanju mogućnosti djece s teškoćama mogla doprijeti do što više građana i institucija; Andrijana se uključuje u osnivanje Radnog tima Facebook građanske inicijative Pomognimo djeci s invaliditetom. Kontinuirano je aktivna na Facebook stranici Pomognimo djeci s invaliditetom koji prati 6.500 roditelja. Njenim iznimnim zalaganjem mnogi roditelji djece s teškoćama, koji ranije nisu ostvarivali nikakva prava, dobili su status roditelja njegovatelja, koji bez njezine upornosti ne bi mogli ostvariti prava niti bi znali za tu mogućnost. Andrijana je bila ta koja je svoje slobodno vrijeme ulagala u pisanje prigovora za često njoj nepoznate roditelje, članove građanske inicijative. Mnogi roditelji nisu bili upoznati s mogućnošću anesteziranja djece s teškoćama u vrijeme dentalnih zahvata bilo koje vrste, pa čak i za sam popravak zuba. Zahvaljujući Andrijani, njenim informiranjem roditelja i javnosti, zalaganjem za svako dijete, veliki broj djece popravili su svoje zube uz anesteziju. Roditelji i djeca su joj na tome neizmjerno zahvalni.

Kao članica radnog tima Građanske inicijative Pomognimo djeci s invaliditetom, dobitnica je nagrade Ponos Hrvatske 2015. Predložena je za nagradu Dobrotvorka godine zbog svih roditelja djece s teškoćama, zbog njene bezgranične nesebičnosti i brižnosti, zbog činjenice koliko puno daje drugima i nesebično ih uči.

 

Dobrotvorka – nagrada za ženu dobrotvorku godine © 2011. Zaklada Zamah. Sva prava zadržana.