Desa Kolesarić

Na samo spominjanje imena Dese Kolesarić znat ćete da se radi o ženi iznimne vrijednosti za druge žene. Savjetuje i pomaže ženama koje su iskusile razne oblike nasilja pa i obiteljskog kroz savjetovalište u okviru udruge S.O.S. Virovitica što znači savjetovanje, osnaživanje, suradnja. Uspješno vodi udrugu kao predsjednica od 2000. godine kroz čiji rad je pomogla nebrojenom broju žena – žrtvama nasilja. Samostalno ili u suradnji s drugim stručnjakinjama provodi veliki broj edukacija, radionica, seminara, okruglih stolova s temama jačanja civilnog sektora, jačanja žena, prevencije nasilja, trgovanja ljudima. Kroz rad Udruge vodila je preko 20 projekata odobrenih od strane državnih ureda, ministarstava i EU fondova.

Desa je u lokalnoj zajednici Grada Virovitice sinonim za zaštitu žena i ženskih prava te kao osoba koja uporno, suradnjom s drugim udrugama, institucijama lokalne zajednice i ustanovama radi na povećanju i jačanju nevladinog sektora u lokalnoj i regionalnoj zajednici. Izrazito je aktivna u raznim tijelima Virovitičko-podravske županije kao članica ili predsjednica – od timova za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji do povjerenstva za ljudska prava i koordinacije za trgovinu ljudima u sustavu zdravstva na razini županije.

Desa je prava predstavnica primjene cjeloživotnog obrazovanja u životnoj praksi – u zadnjih dvadesetak godina završila je niz seminara o trgovanju ljudima, ravnopravnosti spolova, pisanju projekata za EU fondove i brojnih drugih u organizaciji nevladinih organizacija. Kontinuirano se obrazuje i u svojoj struci, medicinskoj dijagnostici, kroz poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja 1. kategorije s provjerom znanja odgovornog upravljanja i rukovođenja zdravljem u organizaciji Centers for Disease Control, Atlanta, Sveučilište u Zagrebu, Medicinski fakultet i Škole Narodnog zdravlja Andrija Štampar.

Ali ono što Desu čini drugačijom je vječna nasmijanost i dobro raspoloženje. Uvijek spremna svakoga saslušati, empatična, svakome pomoći, biti tu sa svojim bogatim životnim i stručnim iskustvom. I dalje je pogađa nepravda, odmah na nju reagira i pokušava sve da je ispravi. Uzor je mnogim ženama i inspiracijam svima s kojima radi i surađuje.

 

Dobrotvorka – nagrada za ženu dobrotvorku godine © 2011. Zaklada Zamah. Sva prava zadržana.