Josipa Rasinec

Josipa Rasinec je izuzetno svestrana i kreativna osoba koja nesebično pomaže svima u svojemu okruženju. Promiče ravnopravnost spolova i ljudska prava te se aktivno zalaže za jačanje položaja žena u društvu. Sudjeluje u kampanjama protiv nasilja nad ženama.

Svojim radom, ali i donacijom vlastitih financijskih sredstava, kao i umjetničkih slika i različitih uradaka, sudjeluje u humanitarnim akcijama namijenjenima različitim skupinama: oboljelima, ženama izloženima nasilju, osobama s invaliditetom. Djeluje i aktivno radi u više različitih udruga: žena, umjetničkim, kao i osoba s invaliditetom. Pored toga ostvaruje suradnju s mnogobrojnim institucijama i udrugama na području Koprivničko-križevačke županije. Motivira ljude u svom okruženju na volontiranje u različitim oblicima. Aktivno sudjeluje u projektu Festivala žena iz ruralnih područja te je 2013. godine osvojila lentu Prve pratilje Najseoske žene i tako je postala ambasadorica koja promiče važnost i vrijednost žene u ruralnim područjima. Često je budna do ranih jutranjih sati, ali ne mari. Izrađuje kostime, ukrašava pisanice, šije i izrađuje i lutke, uglavnom za dječje predstave. Kada obavi sve poslove u polju i staji nastavlja s kreativnim radom. Radi što voli i uživa u uspomenama koje svakoga dana stvara.

Josipa potječe iz slikarske obitelji i kažu da je talent naslijedila od oca. Ona svoj talent pokazuje u različitim oblicima – od slika, ručno oslikanih pisanica, lutki – do slika na platnu i nesebično ga poklanja svima u svom okruženju, Virju u kojem živi u Koprivničko-križevačkoj županiji. Imala je brojne zapažene nastupe u medijima: na televiziji, na radiju i u tiskovinama gdje je uvijek zastupala žene uz naglasak na potrebu afirmacije i umrežavanja žena te međusobnog pomaganja, a posebice pomoći onima kojima je to potrebno i nesebičnog davanja svega što čovjek može pružiti.

 

Dobrotvorka – nagrada za ženu dobrotvorku godine © 2011. Zaklada Zamah. Sva prava zadržana.