Maja Bonačić

Tisuću neodgovorenih pitanja o autizmu, autističnoj djeci i svim poteškoćama koje on nosi, Maji Bonačić, 31-godišnjoj psihologinji bilo je sasvim dovoljno da zagrebačku adresu zamijeni onom na otoku. Naime, nakon održavanja jedne edukacije korčulanskim odgajateljima o poremećajima kod djece koji su godinama bili prepušteni sami sebi te se borili s manjkom informacija kada su u pitanju razvojni poremećaji, Maji je bio poticaj da pokrene osnivanje Centra za ranu intervenciju i dijagnostiku djece s teškoćama u razvoju, prvog takve vrste na otoku Korčuli. Kao majka djeteta koje je također imalo teškoće u razvoju, Maja je i sama prije nekoliko godina na vlastitoj koži osjetila koliko birokracija može biti okrutna i koliko nedostaje stručne podrške i razumijevanja roditelja djece s različitim poremećajima.

Osim u pomaganju drugima i podizanju svijesti okoline o poremećajima iz autističnog spektra, Maja je svoju zadovoljštinu pronašla i u sportu, koji je njena mirna luka nakon svakodnevnih životnih oluja kroz koje prolazi. Naime, ova samohrana majka, dugogodišnja je uspješna sportašica, triatlonka koja je čak u sedmom mjesece trudnoće osvojila srebrnu medalju u triatlon štafeti. Osvajala je preko 20 puta razna državna postolja, bila tri put državna prvakinja, a osim toga pronašla je i način kako kombinirati sport i posao – kroz projekt Zaigrana pedala, gdje na biciklu, koji uopće nije vozila do prije nekoliko godina, ide od grada do grada te drži besplatna edukativna predavanja o autizmu, s ciljem osvješćivanja tog poremećaja na drugačiji način, onaj koji ne piše u dijagnostičkom priručniku.

Cilj Majinog projekta i svih njenih predavanja je skrenuti pažnju na važnost primjene igre u radu s djecom s poremećajem iz autističnog spektra. Maja uvijek ponovno naglašava koliko je važno pričati o autizmu kao zasebnom poremećaju koji može i ne mora uključivati intelektualno zaostajanje te kojim se mehanizmima to može spriječiti ili smanjiti zaostajanje. Ova hrabra, samohrana majka još je jednom pokazala kako se uz puno truda, upornosti i odricanja, mogu napraviti čuda, a da potencijali koje krijemo u sebi nemaju granice.

 

Dobrotvorka – nagrada za ženu dobrotvorku godine © 2011. Zaklada Zamah. Sva prava zadržana.