Diana Topčić Rosenberg

Diana Topčić Rosenberg

Diana je predsjednica i osnivačica udruge posvojitelja „Adopta“, organizatorica i voditeljica prve konferencije za posvojitelje u Hrvatskoj koja je okupila veliki broj sudionika.
Svojom energijom i dobrotvornim radom daje snagu postojećim i budućim posvojiteljima da budu uporni u svojoj odluci da posvoje dijete. Upoznati smo s činjenicom koliko je to teško i koliko treba truda i energije, te vlastitog angažmana da se dođe do tako željenog djeteta. Svojim primjerom otvorila je sasvim novo područje humanitarnog djelovanja u Hrvatskoj i to definitivno treba prepoznati i nagraditi.
Diana svojim radom i trudom potiče, nesebično i predano daruje svoje znanje, iskustvo, vrijeme i ljubav u svojoj neposrednoj zajednici te ima izrazit osjećaj čovjekoljublja i suosjećanja prema drugim ljudima, posebice onima koji žele posvojiti dijete.
Dianu Topčić Rosenberg smatram osobom koja je zaslužila ovu nagradu jer kroz svoj rad potiče na razgovor i djela vezana uz posvajanje, te inspirira i potiče cijelo Hrvatsko društvo da budu fleksibilniji prema problematici posvajanja djece u Hrvatskoj.

mr. sc. Sandra Mihelčić

Poznajući Dianu i njezin rad godinama, i ja sam je željela nominirati. S obzirom na to da je već nominirana, nadam se da možete dodati moju kandidaturu ili opis razloga zašto je nominiram, povrh onih koje trenutno imate, jer je njezin angažman na društvenim promjenama puno širi.

Naime, osim rada na pitanjima posvajanja, za koje se strastveno zalaže kao predsjednica i osnivačica udruge ADOPTA, Diana veći dio svog života radi i djeluje na unaprjeđenju društva u kojemu živi. Tijekom rata u Hrvatskoj vodila je izbjeglički centar te kasnije radila s izbjeglicama iz BiH i prognanicima iz istočne Slavonije, osobito ženama i djeci koji su ostali bez vlastitih domova, prihoda, bliskih ljudi, a često i bez nade. Zbog svojeg angažmana, osobito u BiH, nalazila se u situacijama kada je i njezin život bio ugrožen. U periodu kada je njezin rodni grad Slavonski Brod bio devastiran ratom, prepun izbjeglica i osjećaja beznađa, Diana je bila među inicijatorima i organizatorima jedne od prvih akcija prikupljanja sredstava u Hrvatskoj, što je gradu i svim njegovim stanovnicima ponovo dalo nadu i osjećaj zajedništva i brige jednih za drugoga. Sudjelovala je u projektima pomoći ljudima pogođenih potresom, ratom ili bijedom u zemljama poput Sudana, El Salvadora i Libanona. Godinama radi na aktivnostima podrške manjinskim grupama, osobito romskoj djeci i njihovu uključivanju u redovan sustav obrazovanja.

Kao prijateljica uvijek nalazi način i vrijeme za pomoć toplom utjehom i savjetom. Na ljude u svojoj okolini djeluje poticajno, zna ih motivirati za korak naprijed te širi zarazni entuzijazam i optimizam u rješavanju životnih teškoća. Vrlo je uporna i fokusirana na ciljeve koje je sebi postavila i koje je tijekom godina uspješno ispunjavala.

Široko je obrazovana i kozmopolitskog duha, s velikom empatijom za sve ugnjetavane i diskriminirane skupine.

Prijateljica sam s Dianom već više od četrdeset godina. U tom smo periodu zajedno prošle kroz mnogobrojne situacije, i lijepe i ružne, i vesele i tužne, proputovale smo zajedno kroz mnoga mjesta, upoznale različite ljude i kulture. U svim tim situacijama jedna se nit kontinuirano provlači kroz Dianino ponašanje – ona uvijek u svakome vidi čovjeka.
S obzirom na dugogodišnje prijateljstvo s Dianom, osjećam se pozvanom i mjerodavnom da Vam pošaljem ovo pismo koje će dati još jedan pogled na Dianu kao osobu koja je zaslužila da bude nominirana za dobrotvorku 2012. godine.

Jasna Bubanj

Dobrotvorka – nagrada za ženu dobrotvorku godine © 2011. Zaklada Zamah. Sva prava zadržana.