Mara Čović

Mara Čović

Mara Čović po struci je profesorica pedagogije i sociologije, što je oduvijek shvaćala kao poziv i misiju, a ne zvanje. Od prvoga je dana najviše vremena i energije posvećivala marginalnim skupinama kao što su socijalno ugrožena djeca i obitelji. Pomagala im je pronaći donacije, stipendije i dobre ljude koji su im materijalno pomagali. Prepoznavala je djecu s talentima te dogovarala i pronalazila načine za njihovo daljnje školovanje. Tako su brojni njezini učenici veoma cijenjeni stručnjaci u Hrvatskoj i Europi, koji su često isticali da im je njezina pomoć bila presudna u uspjehu.
Obitelji Đaković iz Cerne pomagala je i uspjela zainteresirati medije za njihov problem te na taj način uključiti širu zajednicu kako bi im se sagradila i opremila kuća. Mnogim je bolesnim učenicima uspjela prikupiti donacije za liječenje i kupnju potrebnih medicinskih pomagala te računala i nastavnih sredstava.
Sudjelovala je u smještanju majki i djece u sigurne kuće. Brojnim je ženama pomogla savjetima i podrškom u krizama braka i odgoja djece.
1993. godine osnovala je Centar za mir u Županji, koji je bio dio Centra za mir u Osijeku.
Volontirala je tri godine na Hrvatskom radiju Županji s emisijom Pogledi pred ogledalom, u kojoj je govorila o pozitivnoj psihologiji i optimizmu koji nam je svima potreban. Radila je sa stradalnicima rata, a poseban je pristup imala i kroz pedagoške radionice pomažući djeci s ratnim traumama i stresovima.
Prije desetak je godina s hrabrim ženama osnovala žensku udrugu ŽIR, koja u svojemu programu ima misiju premanentnog pomaganja ženama koje trpe nasilje, nedostatak podrške i loše materijalne prilike u kojima su se našle.
Svakodnevno pomaže ljudima na rubu egzsitencije – pronalazi dobre ljude koje potiče na pomoć. Često sama daruje novac, pruža privremeno utočište, odnosi hranu, animira članice udruge za prikupljanje pomoći za siromašne studente, opremanje novorođenčadi u sriomašnim obiteljima, prikupljanje novca za drva, osiguravanje prijevoza bolesnim članicama… Nedavno je pomogla jednoj samohranoj majci dvoje djece tako da ih je upoznala s donatorima koji su odmah uplatili troškove školovanja. Radila je u crkvi kao katehistica s djecom, koju također potiče na humanitarni rad i volonterstvo. Volontira u udrzi „Golubovi“, koja okuplja djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama.
Na svojemu radnom mjestu u školi širi autentični optimizam, brigu za svakoga čovjeka i dijete, te nastoji govoriti drugima o svojim idolima – M: Gandhiju i Majki Terezi.
Njezin je životni moto „svaki dan nekome pomoći“.

Dobrotvorka – nagrada za ženu dobrotvorku godine © 2011. Zaklada Zamah. Sva prava zadržana.