Slavica Grgurić Pajnić

Slavica Grgurić Pajnić

Slavica Grgurić Pajnić
Predsjednica udruge Goranski koraci dala je velik doprinos zajednici koristeći svoje slobodno vrijeme i znanje u radu udruge i promidžbi te u provedbi i organizaciji kulturnih manifestacija i ekoloških aktivnosti u suradnji s ostalim udrugama i uključivanjem u manifestacije drugih organizatora, čime je pripomogla promidžbi Grada i Gorskog kotara. Njezin rad i izvan Udruge u području ekologije te zaštite flore i faune nagrađen je godišnjom nagradom Grada Delnica. Slavica punih trideset godina aktivno sudjeluje u radu kuglačkog kluba kao igračica. Tridesetak se godina bavi i planinarenjem te daje još jedan doprinos širenju kulture sporta i kulture boravka u prirodi i zdravog života, kao primjer mladima, školama i vrtićima. Uz to se bavi književnošću. Napisala je dvije edukativne ekološko-dijalektalne slikovnice za djecu, upirući prstom u problem ekološke svijesti i budućnosti opstanka čovječanstva. Na mnogim natječajima pjesništva je nagrađivana, a poseban obol daje kulturi govora dijalekta i njegova očuvanja. Članica je Matice hrvatske, ogranak Delnice. Bavi se i humanitarnim aktivnostima. Surađuje s mnogim udrugama i institucijama Grada, Gorskog kotara i županije, te širi suradnju s drugim udrugama na način da ih uključuje u manifestacije udruge kao dobrodošle goste, koji unose novine u kulturni događaj Grada.
Mnogi utrošeni sati dokaz su da Slavica Grgurić Pajnić nedvojbeno pridonosi razvoju kulture grada Delnica, zaštiti okoliša i ekologije, humanitarnosti, te pritom nesebično daruje svoje slobodno vrijeme, znanje i materijalna sredstva. Vrijedan je to doprinos, posebno u današnje vrijeme kada se zbog novca ili zbog materijalne potpore rijetki uključuju u volonterske aktivnosti. Slavica Grgurić Pajnić rijedak je primjer da i bez materijalne nadoknade može biti ostvariv velik doprinos u društvenoj zajednici.
Svoje humanitarno djelovanje nedvojbeno u današnje vrijeme ističe je u našoj sredini jer, iako i sama ne obiluje materijalnim sredstvima, potpomaže materijalno mnoge aktivnosti vezane uz humanitarne akcije, prikupljanje sredstava, sudjelovanje u prigodnim humanitarnim manifestacijama i sličnim aktivnostima. S ponosom možemo reći da je naša kandidatkinja za nagradu dobrotvorke godine svojim primjerom istu i zaslužila. Pišući dijalektalnu slikovnicu, kao ilustratora je uključila djevojčicu s poteškoćom u razvoju i na taj način predstavila dijete za koje u našem malom gradu nisu znali ni da postoji. Za tu je suradnju djevojčici na javnoj priredbi, a prema dogovoru s njezinim liječnikom i mamom, poklonila profesionalnu spravu za vježbanje ekstremiteta ruku i nogu vrijednu nekoliko tisuća kuna. No, nakon toga odlučila se na još jedan humani potez te napisala pismo i prijavu za državnu nagradu „Ni pet ni šest“ za tu djevojčicu. Obrazloženjem je zadivila komisiju te je djevojčica nagradu i dobila.
Dječjim vrtićima i školama, gdje provodi edukaciju, daruje i svoje knjige (vlastite naklade ) kako bi i taj humani čin edukacijom u knjizi i zaživio. U dječjoj bolnici Kantrida na odjelu onkologije uključila se u humanitarni poziv osoblja i voditelja za čitanje priča malim oboljelim pacijentima koji je odmah prihvatila, odradila, te poklonila dvadeset i pet slikovnica. Uključila se i u humanitarni rad u Dom za Psihički bolesne osobe Radočaj kraj Delnica. Cijele godine dva puta tjedno odlazi svojim automobilom 26 kilometara do doma te u slobodno vrijeme poslije posla boravi sa štićenicima baveći se animacijom u sportskim aktivnostima i vježbama, recitalima, društvenim igrama, radionicama, razgovorima i šetnjom. Broj prijeđenih kilometra i sati koje odvaja u materijalnom smislu su nedvojbeno zaista veliki humanitarni čin naše dobrotvorke, suradnice i nadasve čovjeka. I ovim svojim zadnjim primjerom zaista izdigla se svojim humanitarnim i dobrotvornim radom i postupcima u našoj sredini na svoj poseban način i tako nama članovima udruge i našoj sredini, samo može biti primjer i ponos. Možemo zaključiti da je Slavica Grgurić Pajnić osoba koja zavrjeđuje i više od svake nagrade koju joj određena sredina može dati. U današnje vrijeme kada su osjećaji, humanost i dobrotvorni rad zaista rijetkost ona spada u svijetle primjere upravo osobe koja je drukčija, koja u našoj sredini jasno pokazuje čovječnost, osjećaje i požrtvovnost. Ponosni smo zbog svega što je učinila i što čini u našoj zajednici, u svim elementima svoga djelovanja i vjerujemo da je kao samozatajna osoba zavrijedila ovo visoko, poštovano priznanje te sa zadovoljstvom i vjerom šaljemo svoju prijavu. Naša kandidatkinja svojim postupcima jača ulogu žene u društvu, ima pozitivan utjecaj na život šire društvene zajednice te uza sve potiče druge osobe da promijene svoje stavove u životu i postanu dobročinitelji.
Slavica kaže: „Ništa posebno ne radim, samo slušam svoje osjećaje. Moj život je ispunjen.“

Podnositelj nominacije: Udruga „ Goranski koraci“ Delnice

Dobrotvorka – nagrada za ženu dobrotvorku godine © 2011. Zaklada Zamah. Sva prava zadržana.