Verica Jačmenica Jazbec

Verica Jačmenica Jazbec

Verica Jačmenica-Jazbec umirovljena je liječnica, pedijatar, rodom iz Svetog Križa Začretje u Hrvatskom Zagorju. Cijeli svoj radni vijek provela je kao bolnički pedijatar u Čakovcu.
Čini dobro od mlade dobi, a čini ga i danas, onako iskreno, od srca, ali nenametljivo, jednostavno. Činiti dobro – za nju je način života. To djelovanje iz pozadine, koje uključuje skromnost, jedna je od njezinih najvećih vrlina.

Fascinira kod nje jedna osobina: kad god upozna neku osobu, ona automatski razmišlja s kim bi je upoznala i povezala kako bi joj obogatila život, prijateljstvo ili profesiju. Ni jedna osoba nije otišla s druženja s Vericom, a da nije ponijela sa sobom neku novu spoznaju ili ideju. Ona tako uvijek stvara veze i spone među ljudima, širi mreže prijateljstva i dobrih dijela, a time čini dobrobit zajednici i društvu.

Pedijatrija je za Vericu životno poslanje, a ne samo posao. U svoje slobodno vrijeme uvijek koristi svoju struku da bi pomogla djeci i njihovim roditeljima. Otkako je u mirovini, provodi projekt „Bolnica za medvjediće“ po školama i dječjim vrtićima Međimurja i Zagorja, u kojem kroz igru priprema djecu za susret sa bolešću i bolnicama, liječnicima i sestrama. Time smanjuje dječji strah od zdravstvenih radnika i ustanova.

Mnogo radi s obiteljima koje imaju kronično bolesnu djecu. Da bi pomogla takvim obiteljima bila je među osnivačima Caritasovog doma za djecu s posebnim potrebama u Čakovcu. Nekoliko je godina bila voditeljica toga doma. Sudjelovala je u kampovima za djecu.
Osnovala je Udrugu „Nemirko“ za pomoć obiteljima s hiperaktivnom djecom. Nekoliko godina vodila je Klub djece dijabetičara u Međimurju. Iako je Verica specijalist pedijatar, privatno savjetuje i ohrabruje sve bolesnike i sve koji joj se obraćaju. Piše tekstove za zdravstvenu edukaciju za mjesečnike u Čakovcu i Krapini. Pomaže gotovo svakodnevno bolesnicima povezujući ih sa socijalnim i duhovničkim službama.
Često sudjeluje na tribinama i skupovima koji imaju zadaću educirati stanovništvo u domeni zdravlja.
Već je 45 godina Caritasova volonterka. Zadužena je za donacije lijekova iz njemačkog govornog područja. Kad donatori dolaze u Hrvatsku, predstavlja im ustanove u potrebi: dječje domove i vrtiće, bolnice, domove za stare ili izbjegličke centre.

U profesionalnim krugovima bila je uključena u različita društva za razvoj i poboljšanje zdravstvenog sustava.
Aktivna je članica Katoličkog liječničkog društva koje naglašava važnost pristupa bolesniku kao ljudskom biću.
Veričin dobrotvorni rad kroz crkvene organizacije traje cijeli njezin „odrasli“ život.
Sudjeluje u molitvenim grupama i grupama podrške osobama u nevolji. Osobito je bila aktivna za vrijeme domovinskog rata. Sudjelovala je u organiziranju i distribuciji donacija iz stranih zemalja. Na bezbroj se načina uključuje u rad Caritasa; od nabave lijekova, sređivanja socijalnih situacija do pomaganja kod teških obiteljskih situacija, pomaže roditeljima u vezi duhovnog rasta njihove djece, pomaže mladima koji su u fazi odvikavanja od droga, pomaže obiteljima koje imaju djecu sa smetnjama u ponašanju.
Verica je također jedna od najvažnijih osoba u osnivanju udruge „Pomoć neizlječivima“. Iako je profesionalno djelovanje posvetila početku ljudskog života, godinama je stjecala ne samo životno iskustvo već i znanje i razumijevanje o pravilnoj palijativnoj skrbi te je nezamjenjiva članica naše Udruge. Ne samo da pomaže neizlječivo bolesnima i njihovim obiteljima, već stvara nužne kontakte s iskusnim kolegama, komunicira s medijima i opet, negdje u sjeni, pruža golemu podršku i pomoć udruzi.
Ovo su samo neki od primjera filantropije kroz nekoliko godina mog poznanstva i prijateljstva s Vericom.
Verica ima život ispunjen dobrim i nesebičnim djelima. To može biti primjer i poticaj svim mladim generacijama na njihovu putu odrastanja u dobrog čovjeka.
Mr.sc. Renata Marđetko
predsjednica udruge Pomoć neizlječivima

Dobrotvorka – nagrada za ženu dobrotvorku godine © 2011. Zaklada Zamah. Sva prava zadržana.