Helena Melovnik Zrinjski

Helena Melovnik Zrinjski

“Mogla bih reći da je Helenin dobrotvorni rad počeo 1991. godine s prikupljenih 5 tona hrane za otvaranje pučke kuhinje u Hrvatskoj Kostajnici i 150 paketa za 99. brigadu u Novoj Gradišci.
Od tada do danas svakodnevno se brine o brojnim problemima, a sve za dobrobit ljudi, pogotovo djece. Prikupljena sredstva za obnovu krova dječjeg vrtića “Cvrčak” (podružnica Vukomerec) u Zagrebu, 3 tone šećera i brašna za Centar za rehabilitaciju ZG, niz stvari za Caritasov dom u Brezovici – samo su dio njezina doprinosa za dobro drugih.
Zadnjih 15 godina posjećuje i brine za djecu iz Doma za nezbrinutu djecu Sv. Vinko Paulski u Oborovom, u kojem su sva dječica sa mentalnom ili težom tjelesnom retardacijom.
Volontiranje u Udruzi Trisomija 21, i to znatno prije nego što je i sama postala majka djeteta s Down sindromom, samo je izraz njezine duboke ljubavi prema toj djeci.
U Skopju je organizirala više tribina za Down syndrom, za sve roditelje širom Makedonije, kako bi ih ohrabrila, osnažila i razbila predrasude.
Naravno da svu organizaciju, putne troškove i sve što ide uz to podmiruje iz vlastitog džepa.
Helena je neiscrpni izvor energije i ljubavi prema ljudima, što je i bit same filantropije kao takve.
Jednom prilikom je invalidu na cesti, čovjeku bez noge, dala svu tada tek podignutu plaću. Ljudi su joj rekli da je luda. Ona se samo nasmijala.
Čovjekoljublje za mene ima svoje ime, a to je Helena.”

Dobrotvorka – nagrada za ženu dobrotvorku godine © 2011. Zaklada Zamah. Sva prava zadržana.