Antonija Spajić

Antonija Spajić

Za vrijeme katastrofalnih poplava prošle godine u Vukovarsko-srijemskoj županiji Antonija Spajić pridružila se Društvu Naša djeca grada Vinkovaca u Prihvatnom centru u Cerni gdje su bile smještene obitelji s poplavljenih područja. Ubrzo je svojom predanošću i radom postala voditeljica igraonice „GANJA“ za djecu s poplavljenih područja, te je jedna od temelja rada udruge.

To se posebno vidi u organizaciji triju humanitarnih akcija „Pun kofer prijateljstva“, u kojem su se ove godine prikupila sredstva za opremanje gotovo 200 kofera prijateljstva za djecu s poplavljenih područja koja su prošla kroz igraonicu. Cilj je humanitarne akcije bio darovati kovčeg pun osobnih stvari po specifikaciji za svako pojedino dijete koji će poslužiti djetetu dok se ne vrati svom domu. Igraonica „Ganja“ u Gunji već je više od godinu dana jedini oblik (neformalnog) predškolskog odgoja koji se organizira uz podršku UNICEF-a, a Antonija koordinira rad igraonice, suradnju s roditeljima, donatorima i ostalim udrugama. Njezinom su zaslugom djeca iz igraonice „Ganja“, većinom predškolske dobi, uz financiranje Grada Zagreba bila na ljetovanju u Skradinu.

Nakon povratka iz Skradina Društvo Naša djeca grada Vinkovaca, uz podršku UNICEF-a Hrvatska, uključuje se u rad s djecom izbjeglicama u tranzitnom centru Opatovac u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Antonija postaje koordinatorica rada i volontera Child friendly spacea u Opatovcu, sigurnom mjestu za igru u kampu, a kasnije osim organiziranja rada volontera u tri smjene i dostupnosti 24-satne brige za majke i djecu (Mother and child corner), i sama odrađuje jednu smjenu dnevno.

U trenutku ove prijave za dobrotvorku godine izbjeglički kamp se seli u Slavonski Brod, gdje Društvo Naša djeca nastavlja svoj rad s djecom izbjeglicama, kao i Antonija koja će nastaviti koordinirati rad za djecu i s djecom bez obzira na udaljenost od njezina doma.

Predlagatelji:
Mario Perković
Maša Budimski
Đurđica Ivković
Mladenka Majerić
Snježana Krpes

Dobrotvorka – nagrada za ženu dobrotvorku godine © 2011. Zaklada Zamah. Sva prava zadržana.