Marija Mraz

Marija Mraz

Marija Mraz iz Koprivnice svojim je dugogodišnjim predanim radom u području civilnoga društva, napose doprinoseći boljem položaju osoba s invaliditetom u svakodnevnici i lokalnoj zajednici, kroz mnogobrojna djela ostavila otisak svoga srca za dobrobit svojih sugrađana i članova Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice, čija je predsjednica. Svojim dugogodišnjim radom potaknula je brojne društvene promjene u lokalnoj zajednici te je zbog toga i prošle godine Udruga za osobe s invaliditetom „Bolje sutra“ dobila Plaketu grada Koprivnice za izuzetna postignuća u integraciji osoba s invaliditetom u društveni život zajednice. U svojim javnim nastupima Marija Mraz često otvara tabu teme poput obiteljskog nasilja, međuvršnjačkog nasilja, nepovoljnog položaja osoba s invaliditetom, nacionalnih manjina,…
Iako i sama osoba s invaliditetom, Marija je pozitivna žena, probleme vidi kao izazove i za svaki razmišlja o mogućim rješenjima, ne odustajući tako dugo dok ga ne riješi.

Otkad je Marija predsjednica Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“, aktivnosti su usmjerene na promjenu svijesti građana bez invaliditeta o potrebama osoba s invaliditetom. Njihovim zalaganjem uklonjene su brojne urbanističke i arhitektonske barijere u gradu Koprivnici , a potaknuto je i donošenje ostalih lokalnih odluka i propisa u korist osoba s invaliditetom; poticaji za samozapošljavanje, oslobođenje od komunalnih doprinosa u određenim postocima; oslobođenje od plaćanja parkiranja na mjestima označenim za parkiranje osoba s invaliditetom u Koprivnici. Mnogim aktivnostima tzv. građanskim inicijativama koje je pokrenula kao odgovorna osoba Udruge kupljena su pomagala koja su nedostajala u javnim ustanovama – primjerice, prilagođena stolica za djecu s invaliditetom na dječjem odjelu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ u Koprivnici. Nakon upriličene modne revije na kojoj su manekenke bile žene u kolicima, u Domu zdravlja Koprivničko-križevačke županije u Koprivnici prilagođena je ginekološka ambulanta za žene s invaliditetom (kupljen je prilagođen stol za žene u kolicima).

Osim što je lokalna zajednica sada senzibiliziranija i informiranija o osobama s invaliditetom, na Marijinu inicijativu pokrenuti su brojni infrastrukturni projekti koji su uvelike olakšali život osobama s invaliditetom. Marija Mraz je osoba bogatog pregovaračkog iskustva, spremna na timski rad i suradnju. I najzahtjevnije zadatke izvršava u zadanom roku. Voli učiti, o čemu svjedoče sudjelovanja na mnogobrojnim edukacijama u zemlji i inozemstvu. Voli rad s ljudima, dobra je suradnica, organizatorica i koordinatorica.
Marijine kompetencije prepoznate su i u tijelima lokalne vlasti te je ona članica Županijskog vijeća za prevenciju u lokalnoj zajednici Koprivničko-križevačke županije i članica koordinacijskog odbora „Zdravi grad“ Koprivnica.

Povodom obilježavanja 20. rođendana Koprivničko-križevačke županije, 2013. godine, Mariji Mraz je dodijeljena zahvalnica Koprivničko-križevačke županije za uspjehe u radu i postignute zasluge na području socijalne podrške unaprjeđenja kvalitete življenja osoba s invaliditetom.
Mudra žena, osoba prepuna životnoga iskustva, entuzijazma i filantropije, Marija svakodnevno nastoji biti podrška i prijateljica prije svega članovima Udruge, a potom i poslovnim suradnicima i prijateljima, prenoseći svoje obrazovanjem stečeno i životno iskustvo, doprinoseći ravnopravnom, pravednom i što kvalitetnijem suživotu sa svim građanima naše lokalne zajednice.

Marija “ne hoda po vodi”, nema ništa više od onoga što imaju drugi, ali ono što čini razliku su djela kojima kod drugih ostavlja svoj trag, OTISAK srca, i zato smatramo da je upravo ona žena koja zaslužuje priznanje Dobrotvorka 2015. godine.

Predlagatelji:
Sonja Hlebar
Nataša Friščić
Ivan Pal
Melita Pavlek
Akvila Petras Kovačić
Mateja Krvar
Franjo Horvat
Marina Švagelj Jažić
Robert Šarec
Dražen Magdić
Renata Glavica

Dobrotvorka – nagrada za ženu dobrotvorku godine © 2011. Zaklada Zamah. Sva prava zadržana.