Tanja Bijonda

Tanja Bijonda

Tanja je žena velikog srca. Ona koja suosjeća i plače zbog svakog tužnog djeteta, zbog svakih pogrbljenih leđa nad kontejnerom. Majka je dvoje djece zaposlena u Varteksu na mjestu stiliste šivanja po mjeri, ali i dopredsjednica humanitarne udruge Portal dobrote. Volontira u svrhu promicanja humanih osjećaja uzajamnosti i solidarnosti u društvu, senzibiliziranja javnosti za potrebe društva i širenje dobrote i ljubavi prema čovjeku.

Svjesna je da je svrha pomaganja u samome djelovanju, a ne u rezultatima koje očekujemo i svoju djecu odgaja u duhu razmišljanja da mijenjajući sebe utječemo i na promjene u našoj okolini. Svojim primjerom trudi se osvijestiti zajednicu za potrebom pomaganja, pa i sve oko sebe potiče da se požele ujediniti u dobrim djelima. Vrijednost njezina rada vidi se u sudjelovanju u jedinstvenim humanitarnim inicijativama s jasnom vizijom i odlučnošću da se svijet mijenja i spaja, bez obzira na rasu, nacionalnu i vjersku pripadnost, dob, spol i sve ono što nas razjedinjuje.

Sudjelovala je u osmišljavanju, odrađivanju i provedbi akcije „kruh za poslije“ na više od 500 prodajnih mjesta u Hrvatskoj, na kojima je u protekle dvije godine podijeljeno više od 500000 kruha našim sugrađanima u potrebi. Na taj se način izravno pomoglo u prosjeku 700 obitelji dnevno da na stolu imaju barem osnovnu prehrambenu namirnicu. Akcija je proširena i na druge zemlje – Slovačka, Slovenija, BIH, Srbija, Crna Gora.
Sudjelovala je u osmišljavanju, odrađivanju i provedbi humanitarne ideje „Da ni jedno dijete u RH ne bude gladno“, u kojoj su od onoga što se smatralo marginalnim problemom u društvu, uz pomoć Ministarstva socijalne politike i mladih, osigurani obroci u školskoj prehrani za više od 17500 djece u školskoj godini 2015./2016.

Rad ove kandidatkinje ističe se u pozitivnom utjecaju koji je njezin nesebičan rad imao za širu zajednicu i koliko se obitelji kroz taj rad pomoglo i izvan granica Hrvatske, u ponovnom povezivanju naše dijaspore na drugim kontinentima i uključivanje iseljenika u pomaganju potrebitima te prikazivanju zajednici da je volontiranje način života, da nije potrebno čekati elementarne nepogode ili druge neprilike da bi se pomoglo niti je potrebno biti član velike organizacije. Za svoj rad nije primila nikakvu naknadu ni pokriće bilo kojeg troška, a zbog transparentnosti načina poslovanja radila je i na vraćanju vjere građana u rad humanitarnih udruga.

Predlagatelji:
Vedran Mihaljević
Zlatko Šepović
Andrea Borić
Koraljka Ličina Čelap
Manda Šalić

Dobrotvorka – nagrada za ženu dobrotvorku godine © 2011. Zaklada Zamah. Sva prava zadržana.