Vlatka Bakran Burić

Vlatka Bakran Burić

Žena koja bez dvojbe ispunjava sve uvjete za nominaciju ovogodišnje dobrotvorke godine jest Vlatka Bakran Burić.

Vlatka je s volonterskim aktivnostima započela 2008. godine kada je sa sestrom i bratom organizirala akciju pomoći za dječje domove, a od tada se redovito uključuje u razne akcije u kojima vidi priliku za pomaganje. Osim projekata kojima pomaže djeci, najviše se angažirala u projektima namijenjenima beskućnicima i pomaganju siromašnima.

Uključila se u rad časopisa Ulične svjetiljke u kojemu objavljuje tekstove, održava Facebook stranicu i promovira časopis kroz različite akcije s poznatim osobama. 2013. godine je putem društvenih mreža pokrenula inicijativu “Čista hrana za osobu u potrebi” kojom se pozivaju ljudi da na mjestima gdje običavaju vidjeti kako osobe pretražuju smeće u potrazi za hranom/bocama – ostave upakiranu hranu s natpisom “Čista hrana”.

Vlatka je i voditeljica župnog Caritasa u kojem redovito pokreće akcije pomoći socijalno ugroženim obiteljima, a upravo pokreće novi projekt kluba za djecu i mlade “Zak(l)on”.

Nema zaista područja ljudske nevolje u kojemu nije pokušala pomoći, pronaći rješenje, nema osobe koja joj se obratila za pomoć ili samo zatekla u njezinoj blizini i pokazala da joj je pomoć potrebna, a da Vlatka nije pomogla.
Sve oko sebe potiče na dobročinstva i vrlo zorno svjedoči kolika je veličina u malim, svakodnevnim, neprimjetnim djelima dobrote.

O tome što i kako radi najbolje je jednom prilikom sama napisala:

„Znanje i sposobnosti koje sam svojim trudom i zalaganjem stekla ne želim čuvati samo za sebe i koristiti isključivo kako bih si osigurala plaću i ugodniji život jer ne mogu se osjećati ugodno dok veselo hodam ulicom prolazeći pored kante za smeće iz koje se hrani čovjek. Kakav bih ja to bila čovjek? Pomaganje ne boli, ne deblja, ne rastužuje, ne stvara celulit, ne zadaje glavobolju, ne osiromašuje, ne ubija… pomaganje obogaćuje čovjeka i mijenja svijet na bolje! Kroz volonterske aktivnosti upoznala sam mnoge divne osobe od kojih sam puno naučila. Ovdje imamo jedan život i šteta je ne živjeti ga kako treba jer svaki dan je nova prilika da nešto napravimo, a potrebno jer samo donijeti odluku i živjeti tu odluku iz dana u dan.”

Predlagatelji:
Tomislav Perko
Mihaela Beneta Gavranović
Radomir Kujundžić
Zdravka Govedarica
Kristina Matušić
Domagoj Jakopović
Sanja Cvjetićanin
Zvonimir Zakošek
Zoran Cvjetićanin

Dobrotvorka – nagrada za ženu dobrotvorku godine © 2011. Zaklada Zamah. Sva prava zadržana.